In dit forum kunt u discussiëren over allerlei onderwerpen op het gebied van wijn. Als geregistreerd gebruiker van Wereld van Wijn kunt u - nadat u bent ingelogd - deelnemen aan discussies en zelf nieuwe onderwerpen plaatsen.Wijnforum » Forum: Wijnreizen » Onderwerp: Wijnreis Val de Loire mei 2010
Reageer op dit onderwerp (onderaan deze pagina)Plaats een nieuw onderwerp in dit forum
AuteurBericht
# geplaatst : 30-03-2010 om 10:56Beste WVW gebruiker,

Hier volgt het verslag van onze vakantie in de Loire in mei 2010, ons uitzicht:En de wijnkaart...Aankomst Chateau de Suronde
Op zaterdag vroeg vertrokken om 06:00u. Goede reis met wat haperingen op de Peripherique, maar de Tour Eiffel is gespot. Rond 15:00u komen we via een hobbelig weggetje aan bij ons Chateau de Suronde, Rochefort-sur-Loire. Een korte rondgang doet ons versteld staan van de schoonheid, wow. Wat een uitzicht, ons eigen chateau voor een hele week. Binnengekomen geeft het wit van de dikke ‘kasteel’ muren verkoeling. Lekker kneuterig in elkaar geklust, maar heel authentiek. Geweldig... nous sommes arrivé. De madam Murdoch heet ons tout suite welkom en na een korte rondleiding en aftikken van de borg laat ze ons alleen in ons nieuwe onderkomen.
Goed, first things first, kwartier maken en dan schootbappen inslaan. HJ en ik betrekken de grote slaapkamer, gebroederlijk. En Huit vindt ook zijn Planque. De auto in op naar Angers, althans de Grande Maine supermarkt voor de nodige inwendige verwennerij. Volgeladen inclusief heuse piscine en ruim € 200,- lichter weer terug. Onderweg komen we nog een “strandje” tegen aan de uiterwaarden van de Loire.
Thuis aangekomen eerst de BBQ, nou ja BBQ?, aanvonken. Dankzij de zeer lokale Mistral, al spoedig een gloeinde vleeschschroeier. Eerst de kippetjes erop, aaah croquant. De vakantie is begonnen. Dan tot slot even de beamer geinstalleerd, en “the island” gekeken geprojecteerd op de buitenmuur van het chateau. En uiteraard nog even Fientje haar eerste wortel hapje. Uiteindelijk helemaal gaar, maar zeer voldaan, duiken we ons bed in.Zondag 23 mei, Au Chateau
Al vroeg wordt ik wakker, nog in het ritme van de jonge vader. Een frisse wind waait door de kamer, onder het goedkeurende geknor van HJ. Dan maar even de piscine opzetten, na vakkundig de tuinslang met ductape aan de keuken kraan te hebben bevestigd. Nieuwsgierig kruipen HJ en Huit uit hun Chambres d’Hautes en aanschouwen het daglicht. Het zwembad vult zich traag gestaag met de l’eau, dan maar weer naar bed. De uren verstrijken en uiteindelijk ontwaken de bewoners van Chateau de Suronde definitief uit hun diepe remslaap. Le petit dejeuner, hoewel grand een betere benaming zou zijn, valt goed. Het afwisselende gezoem van de iPod tovert een glimlach op ons gezicht, does life get any better? “Ow jawel, we moeten nog wijnboeren bezoeken”. Na het ontbijt is het genieten dans la piscine. De zon staat hoog aan de hemel en schroeit de bleke huid, ondanks driftig smeren met factor 30. De eerste avond staat magrat de canard op het menu, voorafgegaan door een gevulde vissoep. Tenslotte de beamer aangesloten en het restant van “The Island”. Moe, maar zeer voldaan kruipen we onder de wol. Dag twee is zeer geslaagd geweest.

Maandag 24 mei, Au Chateau.. the sequel
Voordat de dag begint gaan HJ en ik een stukje rennen, lekker pittig, heuvel op en dan nog wat... Moe maar voldaan komen we terug. Het ontbijt wordt verzorgd. Omdat het 2e pinksterdag is, en alles gesloten, besluiten we naar Chalonnes te gaan voor wat informatie over de omgeving. De dame van de Office du tourisme geeft ons wat papieren en vertelt ons dat “Pigeon de la Loire” haar volstrekt onbekend in de oren klinkt... misschien toch niet zo’n lokaal gerecht. Dankzij de inwendige oprispingen van deze en gene, besloten toch maar niet naar Chateau du Serrant te gaan. Als goed alternatief, laten we de piscine zijn werk doen, heerlijke kazen en pate op stukjes stokbrood. Tenslotte toch nog maar even wat inkopen doen in de Carrefour te Angers, maar niet teveel want morgen vroeg is er de markt in Chalonnes. Op het menu voor die avond staat lamsbout met groene asperges en een piepertje. Heerlijk die lam, en na wat bubbels, een sauvignon blanc en bij het eten een flesje saumur-champigny, was de koek op. Het toetje, chocolade ijs met een restje Quarts des Chaume, dan maar eten in de openlucht bioscoop, vanavond wordt er “Inglorious Basterds” gedraaid.

Dinsdag 25 mei, eindelijk de wijnboertjes
Vanmorgen vroeg is HJ naar de bakker gegaan om wat verse croissants en pain au chocolat te halen. Na een lekker ontbijtje met een stevige bak koffie vertrekt de karavaan eerst naar de markt voor wat lekkere lokale lekkernijen. Op de markt hebben we een paar zeebaarsjes gescoord voor die avond en nog wat lekkere pate en groenten. Dan eindelijk naar Savennieres. Als eerste staat Nicolas Joly op het programma.

Nicolas Joly, Savenniere
Na een lange slingerweg komen we aan bij een prachtig chateau, alwaar een stevige dame gehuld in een plattelandsschort ons direct van een glas wijn voorziet. Zonder veel woorden eraan vuil te maken proeven we:

Les Vieux Clos 08 20,-
..
Roche aux Moines 08 45,-

Omdat de wijnen al een week open staan komt de karakteristieke geur van honing en appelstroop goed tot uiting. Maar de ambiance is toch niet helemaal wat we ervan hadden verwacht. Meneer Joly is naar China, de nieuwe wijnmarkt zo zullen we merken deze week. Vaak zo dat wijnboeren die hun strepen verdiend hebben, zelf er niet zijn en een "dame" inhuren om wijntjes in te schenken. Toch niet zo leuk als kletsen met het boertje zelf. Op naar de volgende..

Domaine du Closel, Savenniere
Gezien op een podcast van Winespectator, worden we welkom geheten door een schone jonge dame, die zo voor de zus van Isaure de Pontbriand door had kunnen gaan. Eerst mogen we het landgoedje bekijken, om daarna terug te komen voor een degustatie. Wederom door een andere schone dame worden we ingewijdt in de wijnen van het domaine. En tot onze grote verbazing en tevredenheid is Domaine du Closel niet alleen goed in de PR afdeling, de wijnen smaken voortreffelijk, we proefden:

Jalousie 08 € 11,-
Clos du Papillon 05 23,-
Clos du Papillon 03 € 32,-Heerlijk, de eerste was lekker fris, honing en smaakvol. Gewoon erg lekker, drinken. De Clos du Papillon is veel mineraler, erg mooi. Slanker maar zeker zo lekker. Op naar de volgende..

Chateau Chamboureau, Savenniere
De derde boer maakt een chenin blanc (zoals de meeste in Savenniere) waarvan we een van de eerste avonden een fles dronken uit 2000 uit de Carrefour. Erg mooi spul, dus daar willen we wel meer van hebben. We hebben daar 2 verschillende witte wijnen geproeft:

Cuvee d’avant 04 11,-
Roche aux Moines 03 €16,50

Besloten dat de Roche aux Moines het lekkerste was, maar 2003 een atypisch dik jaar is en daarom toch maar de 2005 meegenomen. Heerlijk.

Tenslotte nog even langs het laaste domaine dat op het lijstje stond, uit de Guide Hachette,

Domaine Bordière
Wat een deceptie, na lang zoeken vonden we een oude baas met sigaar in de hand... Een korte afkeurende degustatie later, veel zoete meuk. Geen notitie waardig, zo vonden wij.

Thuisgekomen alles netjes in een numbers (Excel voor de Mac) overzichtje gezet. Heerlijk dagje achter de rug. Met Frank nog even de omgeving verkend en het zijriviertje de Layon gevonden. Morgen staat Saumur op het programma, het wordt wel minder mooi weer... maar goed. Je kunt niet alles hebben.

Woensdag 26 mei, Saumur.

Erg vroeg vertrokken richting Saumur. Eerste boertje was Villeneuve, bekende knakker, we dronken:

Château de VilleneuveCuvee traditionelle 08 7,-
Cuvee vieilees vignes 06 €11,-

Ook hier was meneer Villeneuve naar China voor zaken, mevrouw Villeneuve schonk ons in, in de "proefruimte". Daarna naar een heel leuk domaine gegaan in Parnay, we dronken:

Chateau de TargéBrut 100% cab franc €9,-
Brut chenin/cab franc €11,-
Chateau de Targé - les fresnettes € 9,-
Chateau de Targé 07 €7,-
Chateau de Targé 06 €8,50
Quintessence 06 €19,-

Deze man, gewapend met gehoorapparaten beiderzijds, zeer attent en vriendelijk. Enthousiast begon hij te vertellen over zijn wijnen, we kregen gaande weg meer dorst. De topboer van de week wat mij betreft.
Toen een heerlijke lunch genuttigd, wel weer een "andouillette" ervaring, zie Rhone reis. Zo dacht ik een lekkere Tete a veau te nemen, maar na wat kokhals & stuiptrekkingen, heb ik mijn portie aan fikkie gegeven.


Donderdag 27 mei, Tours

Vandaag Touraine. De Guide Hachette 2010 heeft voor ons een betaalbare witte Touraine uitgekozen (Coup de coeurs ***, 3-5€), cuvée Le Courlis van domaine Clos du Porteau. We hopen dat het wat is.

Domaine Clos du Porteau, Saint-George-sur-CherHet domaine is gelegen ten oosten van Tours in het dorpje Saint-George-sur-Cher. Het domaine stamt uit de 15e eeuw, waarvan de gebouwen en de cave duidelijk getuigen. Sinds een aantal jaar heeft het domaine een nieuwe eigenaar. Een joviale man met een potige echtgenote die son marie goed onder de duim heeft. Hij produceert eenvoudige wijnen om snel en fris te drinken zonder veel complexiteit. Er is wit van sauvignon blanc, rose van pinot grigio en rood van malbec (of côt). Hieronder een overzicht.

Touraine, cuvée Le Courlis 08 €4,20
Touraine, cuvée ..., 08 €5,55
Touraine, pinot Grigio 08 ?
Touraine, malbec 06 €?

Daarna eeeven naar Henry Marrionnet, Domaine de la Charmoise, een uurtje rijden. Met hongerige buikjes knorrend naar de volgende boer.

Domaine de la Charmoise, Henry MarionnetWe werden verwelkomd door een jonge dame in de "proeverij-ruimte" van HM. We hebben niet het hele gamma geproefd, maar wel de volgende:

Rose Gamay 09 €5,40
Wit Sauvignon Blanc 09 €5,40
Wit Sauvignon Blanc M de Marrionnet 09 €13,-
Rood Cot 08 €11,-

Heerlijke wijnen, duidelijk dat 2009 een rijker jaar is.

Daarna snel nog even lunchen in Tours, om 16:00u!!! De Cathedrale en het pleintje place plumereau, met mooie huisjes. Hierna snel naar huus.

Vrijdag 28 mei
De laatste dag alweer van onze wijnreis door de Loire. Het was een fantastische vakantie met mooi weer en heerlijke wijnen. Tot slot hebben we de "Quarts de Chaumes" van Château du Suronde zelf geproefd. Een mooie vin botrytisé.

Château du SurondeSauvignon Blanc 04! 15,-
Quarts de Chaumes 97 € 38,-
Quarts de Chaumes 03 € 32,-
Quarts de Chaumes 04 € 28,-
Quarts de Chaumes 05 € 30,-

De 2005 heeft het uiteindelijk gewonnen, prijs kwaliteit verhouding. Na nog even van de zon te hebben genoten in ons zwembad en heerlijk gegeten te hebben in restaurant "la Corniche" is het tijd om weer naar huis te gaan. De auto is volgeladen, de teller staat uiteindelijk op 201 flessen wijn, ruim binnen de wettelijke grens van 90 flessen per persoon binnen de EU. Het was geweldig, volgende vakantie.... Sud Ouest?


vriendelijke groet,

Het Wereld van Wijn team.
0 reactie(s) op dit onderwerp
Reageer op dit onderwerp (onderaan deze pagina)Plaats een nieuw onderwerp in dit forum